Aktuális hírek

turisztika
gradi1

Szatmár megye az 50. ITB Berlin utazási kiállításon

Diploma Romania la CITMárcius 9. és 13. között tartották meg 50. alkalommal az ITB Berlin utazási kiállítást, melynek keretében 50 ország kiemelt figyelmet kapott. Köztük volt Románia is, melynek standjánál a Dunát és a Duna Deltáját népszerűsítették.

A turisztikai kiállításon 187 ország, illetve régió több mint 10 ezer kiállítóval volt jelen. A látogatók száma elérte a 180 ezret, a 200 kongresszuson, sajtótájékoztatón és egyéb eseményen 26 ezer személy vett részt. A rendezvényről 80 ország 5 ezer újságírója és 30 ország 380 bloggere tudósított.
Románia egy 394 négyzetméteres standdal képviseltette magát és 56 jogi személy hirdette szolgáltatásait, értékeit: utazási irodák mellett polgármesteri hivatalok, megyei tanácsok és civil szervezetek.
Szatmár megye partner-régióként kapott meghívást a standhoz, ahol a Crama Rătești jóvoltából borkóstolással, a Bran márka jóvoltából pedig pálinkakóstolással fogadták az érdeklődőket. A nagykárolyi Ceatăra népi együttes fellépése nagy sikert aratott az ország iránt érdeklődők körében. Adrian Ștef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke az ország standjánál szervezett összes hivatalos eseményen jelen volt.
Március 9-én, szerdán az est díszvendége Anca Pavel Nedea,az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke volt, aki gratulált a szatmári stand szervezettségéért. Románia estjére március 9-én került sor, melyen jelen volt E.S. Emil Hurezeanu Románia Németországi Nagykövete. Nicolae Voiculeț valamint a Ceatăra néptáncegyüttes szórakoztatta az odalátogatókat.
Szombaton, március 12-én az utazási vásár keretében díjazták a kiállítókat. Románia a 10. helyet szerezte meg a Legjobb európai kiállító versenyben. A pontozásnál a zsűri figyelembe vette a standot megtervezők kreativitását, a turisztikai látványosságok bemutatásának a módját. A díj odaítélésében nagyban hozzájárult Szatmár megye jelenléte, Istvánfi Géza vámfalui kerámiákkal kápráztatta el a jelenlévőket és Mare Ana kézzel készített, avasi népviseletbe öltöztetett babákat, kalapokat, nyakékeket mutatott be továbbá a turisztikai iroda munkatársainak a felkészültsége, a szatmári ital- és ételspecialitások kóstolója, valamint a Ceatăra zenés-táncos fellépése.

gradi1