Cu ajutorul fondurilor europene, noul centru a fost echipat cu tehnologie de vârf pentru diagnosticarea rapidă și precisă a accidentelor vasculare cerebrale. Aceasta include imagistică avansată și alte echipamente medicale care determină tipul și severitatea leziunilor.
Complementar investiției de construire a clădirii Secției de Neurologie în imediata apropiere a unității de primiri urgențe, Centrul STROKE nou înființat, ar putea reduce la jumătate numărul cazurilor de decese survenite în urma accidentelor vascular cerebrale.
“Suntem conștienți de impactul semnificativ pe care accidentul vascular cerebral îl poate avea asupra vieții pacienților și a familiilor acestora. Diagnosticarea timpurie și intervenția rapidă sunt vitale în această afecțiune. Cu ajutorul echipamentelor medicale de ultimă generație și a unei echipe de profesioniști de înaltă calificare, ne dorim să fim un far de speranță pentru cei care se confruntă cu AVC. Noile dotări vor crește de acum înainte șansele de recuperare a celor afectați, iar calitatea vieții lor va fi mult îmbunătățită”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Dotările achiziţionate prin proiect cuprind 10 paturi, ecografe doppler extra şi intracranian, RMN cu angio cerebral, aparate EEG, EMG, staţie de monitorizare, monitoare și alte instrumente speciale dedicate îmbunătățirii diagnosticului, tratamentului și reabilitării pacienților afectați de AVC. Tot acest proiect a inclus şi o investiţie importantă pentru întregul spital, instalarea unui centru de generare oxigen medical.
În Europa AVC-ul este a doua cauză de deces și invaliditate în rândul populației adulte. Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare internează anual între 1.800-2.000 de pacienți cu diverse patologii, cea vasculară reprezentând peste o treime din cazuri.
Proiectul „AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations” a fost implementat în parteneriat de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Spitalul Universitar din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria. Investiția, în valoare de 854.000 de euro, a fost finanțată prin Programul INTERREG V-A România – Ungaria.