Această conferință profesională încheie proiectul ”ROcHUs -Care for health in Satu Mare and Szabolcs Szatmar Bereg conties”, un proiect important derulat de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare în parteneriat cu Spitalul Universitar Szabolcs- Szatmar- Bereg și implementat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Ungaria.
Prin intermediul acestui proiect major, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a achiziționat aparatură medicală performantă de laborator, trei ecografe ultrapeformante pentru secția imagistică, un aparat de sterilizare cu plasmă pentru blocul operator chirurgical, instrumentar chirurgical laparoscopic pentru secțiile chirurgicale. Sunt de asemenea, în derulare lucrări de infrastructură care prevăd schimbarea tâmplăriei la “Spitalul Vechi” și achiziția a două stații de preepurare moderne pentru cele două locații ale Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Pe lângă aceste achiziții o altă componentă esențială a proiectului a constat în organizarea a două conferințe pentru asistenți medicali, respectivi medici, cu prezentarea unor lucrări științifice, intervenții chirurgicale inovative, terapii, precum și schimburi de experiență transfrontaliere privind dezvoltarea deprinderilor și competențelor profesionale.
În deschiderea conferinței de astăzi, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, i-a încurajat pe medici să împărtășească cât mai mult din experiența fiecărei specialități pe care o reprezintă.
“Relația dintre medic și pacient trebuie să aibă același standard, indiferent că vorbim de Satu Mare, de Nyregyhaza, Kisvarda sau de oricare parte a lumii. Pacienții au aceleași pretenții, sunt în temă cu noile tehnici medicale și au standarde ridicate în ceea ce privește ingrijirea medicală. De aceea administrația județeană sprijină inițiativele care promovează inovația și colaborarea între profesioniștii din domeniul sănătății. Suntem mândri să vedem implicarea activă a medicilor sătmăreni în găsirea celor mai bune soluții la problemele de sănătate cu care ne confruntăm cu toții”, a afirmat Pataki Csaba.
Conferința de finalizare a proiectului eprezintă un cadru de discuție esențial pentru schimbul de cunoștințe și experiență între specialiștii unităților sanitare partenere. De-a lungul celor două zile alocate evenimentului, 24 – 25 noiembrie 2023, medicii au oportunitatea de a participa la prezentări, dezbateri și ateliere în cadrul cărora sunt abordate teme din diverse specialități – cardiologie, chirurgie, neurologie, ATI, oncologie, pediatrie și oftalmologie.