Conferința finală a proiectului RENEWSM s-a desfășurat la Satu Mare în data de 27 februarie 2024. Proiectul a avut o durată de 12 luni și a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, mediului de afaceri și ONG-urilor din domeniul protecției mediului. Conferința a fost deschisă de către președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, Pataki Csaba, și de către Leif Grandum, reprezentant al partenerului Vista Analyse AS din Norvegia. Programul conferinței a inclus prezentarea proiectului și a rezultatelor acestuia, prezentarea raportului privind potențialul energiei regenerabile în județul Satu Mare elaborat în cadrul proiectului de către partenerul norvegian, și discuții privind posibilele proiecte în domeniul energiei regenerabile care ar putea fi implementate în viitorul apropiat în județul Satu Mare.
Activitățile proiectului au inclus o campanie publică pentru creșterea nivelului de cunoaștere privind energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică (1000 de elevi și 1000 de adulți din județul Satu Mare); elaborarea de către partenerul Vista Analyse AS a unui raport privind potențialul energiei regenerabile în Județul Satu Mare; un training pentru 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-urilor privind sursele alternative de energie, eficiența energetică și securitatea energetică; un schimb de experiență sub forma unei vizite de studiu în Norvegia pentru 10 reprezentanți ai Asociației și ai autorităților publice locale.
Principalele rezultate ale proiectului pe termen mediu și lung sunt - cunoștințe sporite cu privire la sursele de energie regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică pentru 50 de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, ceea ce va duce pe termen lung la un consum mai puțin de carbon și la creșterea securității aprovizionării; creșterea gradului de conștientizare cu privire la sursele regenerabile de energie, eficiența energetică și securitatea energetică pentru 2.000 de locuitori ai județului Satu Mare.
Valoare totală a proiectului a fost de 163.205 euro, din care 138.724 euro reprezintă finanțare din Granturile SEE. Proiectul RENEWSM are ca obiectiv principal consolidarea cunoștințelor și creșterea gradului de conștientizare a populației din Județul Satu Mare cu privire la energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică.