Păstrăvăria Boda Oșanu – Poiana Boroș
G2
Păstrăvăria Boda Oșanu – Poiana Boroș

Traseul Cruce Galbenă are ca punct de plecare Păstrăvăria Boda Oșanu, unde putem parca și începe drumeția noastră către Poiana Boroș, un punct nodal de unde se poate continua ascensiunea către Vârful Pietroasa sau deplasarea către centrul stațiunii Luna Șes. Primi trei sute de metri ai traseului, până la „Podul rupt”, loc de confluență a văilor Brada Mare și Brada Mică, sunt comuni cu cei ai traseului Punct Roșu, dar pe care îl lăsăm la mâna dreaptă noi urmând drumul forestier de pe firul văii Brada Mare. De la locul despărțirii traseelor, semnalizat prin săgeți de orientare, drumul forestier va traversa o pășune largă de unde putem vedea în depărtare stâncăriile Vârfului Pietroasa. După traversarea pășunii drumul forestier se încaderează de-alungul văii Brada Mare cca 2 km , după care, la întâlnirea cu o pădure tânară de molid drumul face o curbă de 90 grade la stânga și se încadrează pe curba de nivel ce traversează interfluviul ce separă bazinul Bradelor de cel al Talnei Mari. Odată ajunși pe partea Talnei, drumul traversează o poiană largă de la a cărei înălțime putem admira o parte a microdepresiunii Luna Șes. În cea de-a doua poiană cu deschidere largă, părăsim drumul forestier  într-un loc bine semnalizat, urmând un drum de exploatare ce ne va urca într-o poiană deschisă de unde vom putea admira întreg bazinul văilor Brada, mărginite de către lunga creastă a Muntelui Mic. De aici drumul trece succesiv printr-o pădure tânără de molid, respectiv de una bătrână de fag, la a cărui lizieră vom fi ajunși în poiana Boroș, punct terminus al traseului amenajat cu un loc de popas având la cca 5 min de mers o sursă de apă, în locul denumit „Fântâna de sub Piatra Frasinului”.

Traseul este de dificultate redusă recomandat tuturor categoriilor de drumeți, indiferent de vârstă și nu necesită echipament special pentru parcurgerea lui.

Costin Alexandru
Instructor ANSMR

Detalii traseu
  • Dificultate Mică
  • Distanță 4,8 km
  • Timp dus 1 h 30 min
  • Timp întors 1 h 20 min
  • Urcare cumulată 468 m
IMAGINI
 
×
test
Programul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a județului Satu Mare care funcționează pe langă Direcția Arhitect Șef - trimestrul IV, anul 2024
Regulament de functionare a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a judetului Satu Mare