Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare este beneficiarul lider al proiectului “Ruta Tematică a Castelelor SMAR.T.OURISM”, iar cele două organizații partenere din Ucraina sunt Întreprinderea comunală „Agenția pentru Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontalieră „Transcarpatia” a Consiliului Regiunii Zakarpattya” și Consiliul Comunei Onokivtsi.
„Principalul scop al acestui proiect este să revigorăm turismul. Prezentând valorile acestor regiuni vom ridica gradul de atractivitate a întregii zone. Cu ajutorul specialiștilor vom readuce din trecut poveștilor acestor locuri, iar în viitor vom încerca să conservăm aceste obiective, dar și să le dotăm cu tehnici de secolul XXI, astfel încât să fie cât mai accesibile turiștilor. Prin aceste proiecte transfrontaliere avem numai de câștigat ambele regiuni. Consider că doar printr-o conlucrare culturală, economică și pe plan de infrastructură putem să dezvoltăm cele două regiuni transfrontaliere”, a declarat Pataki Csaba, președintele Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Județul Satu Mare.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea potențialului turismului transfrontalier în regiunile Satu Mare și Zakarpattya prin dezvoltarea unei rute tematice a castelelor care promovează moștenirea culturală și istorică.
Principalele activități ale proiectului sunt: crearea rutei tematice a castelelor prin dezvoltarea unor scenarii de realitate augmentată pentru 10 castele din cele 2 regiuni; dezvoltarea unei aplicații de telefonie mobilă multilingvă (Android și iOS) – Traseul tematic al castelelor; achiziția a 2 locuri de joacă (în judeţul Satu Mare la castelul din Hodod şi în regiunea Zakarpattya la castelul din Khust) și a 4 infokiosk-uri (3 în judeţul Satu Mare la castelele din Carei, Livada şi Medieşu Aurit şi 1 în regiunea Zakarpattya la Nevitske, lângă Onokivtsi); construirea unei porți de intrare la castelul Nevitskiy, lângă Onokivtsi; promovarea rutei tematice prin elaborarea și distribuirea de hărți și broșuri tematice, realizarea unor filme de promovare și crearea unei pagini de social media a rutei; organizarea a două schimburi de experiență pentru organizațiile active în domeniul culturii și turismului (la Satu Mare şi Ujgorod).
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 și are o valoare totală de 380.389,80 de euro din care 336.474,42 euro finanțare din partea Uniunii Europene.