Negrești-Oaș – Vf. Pietroasa
G9
Negrești-Oaș – Izvorul Luna Șes – Cheile Ascunse – Parcare Telescaun (Lacul Furcile Izvoarelor) – Poiana Boroș – Izvorul Pietroasa – Vf. Pietroasa

Traseul Triunghi Albastru, Negrești-Oaș – Vârful Pietroasa, are ca punct de plecare Panoul Informativ amplasat lângă Stația Petrom Negrești-Oaș, la începutul străzii Luna. De aici practic traseul urmează DJ 109 către stațiunea Luna Șes, cca. 9 km până în dreptul Izvorului Luna, unde făcând joncțiunea cu Cruce Albastră se îndreaptă către Câmpul Dochi. La capătul poienii traseul nostru se desparte de Cruce Albastră deviind către stânga, prin Cheile Ascunse până în Parcare Telescaun, unde ajungem în cca. 30 min. Din parcare, drumul urmează drumul forestier până în Poiana Boroș, traseul fiind relativ ușor și bine marcat cu stâlpi indicatori și semne vopsite. Din Poiana Boroș până la ieșirea în Gol Alpin Pietroasa, vom regăsi cea mai abruptă și dificilă porțiune din traseu, care se parcurge în cca 40 min, la ieșirea în golul alpin fiind amenajat un loc de popas în dreptul Izvorului Pietroasa.

De la izvor vom continua ascensiunea cca. 20 min până la joncțiunea cu traseul de creastă Bandă Roșie, după care la mică distanță vom ajunge la stâlpul de marcaj al intrării în Traseul Cruce Roșie (Traseul Sfinxului).

Pentru a atinge în siguranță Vârful Pietroasa pe timp de iarnă, se recomandă traseul Cruce Roșie, astfel  evitându-se pantele abrupte din sectorul de traseu „Poteca Callunei”, care prezintă risc de avalanșă!

Pe timp de vară ne continuăm traseul până sub zona de stâncărie din zona vârfului, loc de intrare în sectorul de traseu „Poteca Callunei”, nume dat de prezența arbustului „Calluna vulgaris” care în perioada de înflorire de la mijlocul lunii august îmbracă versantul  sudic al muntelui în culoare mov, oferind montaniarzior un spectacol de neuitat. De la ieșirea din traseu după aprox. 5 min se ajunge în Vârful Pietroasa 1200 m, punct terminus al traseului.                                                                                                                             

Traseul este de dificultate medie și necesită echipament de munte pentru parcurgerea lui.

Costin Alexandru
Instructor ANSMR

Detalii traseu
  • Dificultate Medie
  • Distanță 15,6 km
  • Timp dus 5 h 10 min
  • Timp întors 4 h 20 min
  • Urcare cumulată 1.073 m
IMAGINI
 
×
test
Programul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a județului Satu Mare care funcționează pe langă Direcția Arhitect Șef - trimestrul IV, anul 2024
Regulament de functionare a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a judetului Satu Mare