“Astăzi este o zi istorică pentru România. Semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență la București reprezintă un pas extrem de important pentru redresarea țării. Am însă un mesaj clar pentru autoritățile centrale. Este nevoie să implementăm urgent cele mai eficiente măsuri care să scurteze timpii birocratici pentru a nu pune în pericol capacitatea de absorbție a acestor fonduri. Doamna Hegedüs Csilla nu este persoana care să se sperie de provocări și îmi pun mari speranțe în capacitatea dumneaei de a transmite acest mesaj acolo unde trebuie”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Prin cele 29,2 miliarde de euro destinate României prin PNRR, în județul Satu Mare se vor dezvolta proiecte de infrastructură de apă și canalizare pentru localitățile cu populație sub 2000 de persoane, iar pentru creșterea eficienței energetice vor fi accesate fonduri pentru renovarea clădirilor aparținând instituțiilor publice locale, dar și pentru clădirile rezidențiale.
Reabilitarea infrastructurii de căi ferate va cuprinde și 2 rețele importante care vor duce la degrevarea traficului de pe șoșelele din județul Satu Mare. Este vorba despre refacerea liniilor ferate Halmeu-Satu Mare-Oradea-Timișoara și Apahida-Dej-Satu Mare-Baia Mare.
Primăriile vor beneficia de fonduri pentru construirea locuințelor pentru tineri, locuințe de serviciu pentru cei care lucrează în sănătate sau învâțământ, iar cel mai mare accent se va pune pe segmentul de mobilitate urbană – autobuze electrice, stații de încărcare a mașinilor electrice.
Prin componenta de turism și cultură va fi creat un lanț al muzeelor, iar județul Satu Mare va beneficia de unul dintre cele mai importante obiective - Muzeul Industrializării Forțate. Va fi un muzeu unic în această parte a Europei, care va prezenta aspecte specifice județului Satu Mare în ceea ce privește regimul comunist. În acest muzeu se va pune un accent deosebit pe partea de digitalizare.