Plecare Telescaun Luna Șes – Poiana Soci
G7
Plecare Telescaun Luna Șes (Lacul Fucile Izvoarelor) – Cioncășel – Izvor Trestia – Tinov Trestia – Poiana Soci

Traseul pornește din parcarea Telescaunului Luna Șes, trece prin incinta acestuia, după care începe urcarea prin pădure până în punctul de belvedere „Copacul singuratic”. După cca. 100 m traseul nostru se desparte de Punct Galben, cu care este comun din parcare și o ia la stânga pe curba de nivel până în Poiana Cioncășel, o pășune alpină cu deschidere largă, panoramică.

În partea nordică a poenii la o distanță de cca. 8o m de la potecă vom găsi apa rece și cristalină a Izvorului Cioncășel. De la izvor continuăm pe marginea poienii cca. 300m, după care vom urma un drum de exploatare la dreapta, loc de cotitură semnalizat, de unde, după trecerea printr-o pădure bătrână de molid ajungem la Izvor Trestia, locul de popas în care întâlnim și punctul terminus al traseului de legătură Cruce Roșie.

Continuând  pe drumul forestier  vom trece pe lângă mica rezervație Tinov Trestia, spectaculoasă mai ales toamna datorită coloritului arborilor ce se regăsesc pe cuprinsul rezervației și la al cărei extremitate vom găsi o rampă forestieră pentru încărcatul lemnelor. De aici, ne încadrăm pe poteca îngustă amenajată pe firul văii Trestia, care după cca. 200m cotește stânga pe un vechi terasament, traversând o pădure seculară de molid pînă în locul denumit trei Izvoare. De aici pe piciorul din stânga pe o potecă bine conturată, într-un urcuș accentuat, ajungem după cca. 40 min în Poiana Soci, punctul terminus al traseului. Poiana Soci este un punct nodal pentru traseele:

  • Triunghi Roșu (Plecare Telescaun Luna Șes – Poiana Soci), traseu omologat amenajat pe partea sătmăreană;
  • Triunghi Roșu (Poiana Soci – Blidari), partea maramureșeană, coborâre către localitatea Blidari / Maramureș;
  • Bandă Roșie (Vârful Pietroasa – Poiana Soci) traseu de creastă omologat;
  • Banda Roșie, continuarea pe linia de creastă către Vărful Rotundu, traseu neomologat, in curs de amenajare;

Traseul este de dificultate medie și necesită echipament  de munte pentru parcurgerea lui.

Costin Alexandru
Instructor ANSMR

Detalii traseu
  • Dificultate Medie
  • Distanță 4,5 km
  • Timp dus 2 h 15 min
  • Timp întors 1 h 50 min
  • Urcare cumulată 456 m
IMAGINI
 
×
test
Programul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a județului Satu Mare care funcționează pe langă Direcția Arhitect Șef - trimestrul IV, anul 2024
Regulament de functionare a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a judetului Satu Mare