Plecare Telescaun Luna Șes – Vf. Pietroasa
G4
Plecare Telescaun Luna Șes (Lacul Furcile Izvoarelor) – Preluca de Sus – Izvor Țiganu – Vf. Pietroasa

Traseul Punct Galben pornește din parcarea auto a stației de plecare Telescaun Luna Șes, din dreptul pergolei și a panoului informativ cu harta zonei, trece prin incinta stației de plecare și urmează un vechi drum de exploatare. Traseul alternează zonele de pădure cu fag și cele de pășune alpină până în locul denumit „Copacul singuratic” de unde se deschide o priveliște cuprinzătoare asupra microdepresiunii Luna Șes și a Vârfului Pietroasa 1200m. Din acest loc, traseul continuă cu o urcare de dificultate medie, traversează o pădure bătrână de fag până într-o poieniță înconjurată de brazi denumită „Poiana Preluca de Sus”. De aici traseul urcă abrupt până în dreptul Dealului Țiganu de unde continuă pe curba de nivel către Izvor Țiganu. Cu cca. 200m înainte de a ajunge la izvor, în locul denumit „La Totem” vom face joncțiunea cu traseul de creastă Bandă Roșie care vine din Poiana Soci, având același punct terminus ca și traseul nostru, Vârful Pietroasa.

De la Izvor Țiganu, traseul trece printr-o mică pădure de molid după care continuă ușor ascendent până în Șaua Pietroasa unde reîntâlnește traseul Bandă Roșie de care se despărțise în dreptul Izvorului Țiganu, punct bine marcat care ne oferă noi variante de traseu la întoarcere. Din Șaua Pietroasa ne îndreptăm pe poteca largă către golul alpin, unde vom avea o ultimă urcare mai accentuată  de cca. 200 m, înainte de a ajunge în Vârful Pietroasa (1200m), locul din care ne vom bucura de panorama munților care fac parte din grupul de nord al Carpaților Orientali, Munții Maramureșului, Munții Rodnei, Munții Gutâi, Munții Țibleș. În zilele senine se pot observa la depărtare mare vârfurile montane ale Munților Tatra din Slovacia și ale Carpaților Occidentali, printre ei remarcându-se Vârful Vlădeasa 1836m.

Traseul este de dificultate medie și necesită echipament de munte pentru parcurgerea lui.

Costin Alexandru
Instructor ANSMR

Detalii traseu
  • Dificultate Medie
  • Distanță 4,3 km
  • Timp dus 2 h 15 min
  • Timp întors 1 h 30 min
  • Urcare cumulată 577 m
IMAGINI
 
×
test
Programul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a județului Satu Mare care funcționează pe langă Direcția Arhitect Șef - trimestrul IV, anul 2024
Regulament de functionare a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a judetului Satu Mare