Prin acest proiect european vor fi realizate 40 de astfel de stații care vor forma o rețea de combatere a grindinei în județul Satu Mare.
Stațiile sunt concepute să funcţioneze în mod automat, cu activare centralizată, utilizând tehnologia generatoarelor terestre. Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi sunt prietenoase cu mediul înconjurător, față de alte tehnologii existente. Sunt, de asemenea, autonome din punct de vedere energetic, eficiente în ceea ce privește costurile și adecvate acționării în zonele de graniță.
Generatoarele terestre vor intra în acțiune în urma unei avertizări primite de la Administrația Națională de Meteorologie din România. Acestea vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină. În interiorul norilor, aceste particule constituie nuclee de condensare prin care se reduc dimensiunile nucleelor mari de grindină. Cele 40 de stații vor asigura protecția antigrindină pentru întreaga suprafață a județului Satu Mare. Stațiile vor fi livrate, amplasate și puse în funcțiune în cursul acestui an.
Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat). Consiliul Județean Satu Mare beneficiază de un buget în valoare de 866.722 de euro, din care 736.713,70 euro finanţare din partea Uniunii Europene, 112.665,20 euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 17.343,10 euro contribuţia proprie a UAT Judeţul Satu Mare.