Este vorba despre accesul gratuit la serviciile medicale puse la dispoziție de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei dar și a altor patologii pulmonare.
Debutul campaniei gratuite de sănătate a plâmănilor are loc la Supur.
Timp de aproximativ două luni caravana mobilă se va afla în județul Satu Mare, în zonele rurale cu cel mai mare număr de pacienți diagnosticați cu tuberculoză, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. Caravana se va deplasa din comună în comună până la 30 iunie pentru ca localnicii să poată avea acces cât mai ușor, aproape de domiciliu, la aceste servicii medicale extrem de deficitare în condițiile impuse de criza sanitară prin care trecem.
Incepând de marți, 04 mai, caravana Screening TB se află în comuna Supur (foto), apoi la Socond, Viile Satu Mare, în fiecare zi începând cu ora 9. Programul caravanei e disponibil în timp real pe contul de facebook Screening TB Romania.
Caravana de depistare activă a tuberculozei face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Este un proiect finanțat din fonduri europene prin programul POCU și este implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, București cu sprijinul Ministerului Sănătății. Județul Satu Mare este al unsprezecelea județ care întră în acest proiect.
Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023), fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, cu un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz activ de tuberculoză depistat se află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp.
Județul Satu Mare este unul dintre județele cu număr mare de bolnavi de tuberculoză din România cu o incideță de 55,1 la suta de mii de locuitori la nivelul anului 2019. Din păcate cifrele statistice ale anului 2020 sunt puternic influențate de criza sanitară provocată de SARS-COV-2 când accesul la serviciile medicale ale pacienților altii decât cei suferind de COVID 19 a fost ingreunat si chiar blocat, astfel nu pot fi luate drept reper realist, ele ilustrând o scadere la jumătate, în numai 12 luni, ale cazurilor de tubereculoză. Țara noastră ocupă din nefericire locul întâi în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză.
Tuberculoza se răspândește prin tuse, pe calea aerului, iar cea mai gravă formă a acestei boli este cauzată de rezistența la antibiotice a bacilului tuberculozei.
În judeţul Satu Mare activităţile de informare şi mobilizare a comunităţii sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal din Bucureşti (www.raa.ro), partener al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în acest proiect, cu sprijinul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT). Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul de screening găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.
Siguranța pacienților care vor beneficia de serviciile caravanei este la fel de importantă pentru noi precum cea a personalului care este la dispoziția comunităților sătmărene.
Accesul la acest serviciu medical gratuit asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru populație având în vedere că pandemia de COVID-19 a diminuat drastic accesul pacienților cronici, cât și a celor cu simptome variate, în spitale sau alte cabinete diagnosticarea devenind mult mai dificilă începând cu luna martie 2020.
Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de suport și consiliere asigurate de partenerii de la Federația UNOPA iar Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport la telefon pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații mai dificile. Acest suport va fi oferit de persoane care au trecut printr-o experiență asemănătoare și au reușit să se vindece, persoane cu experiență în susținerea și consilierea pacienților diagnosticați cu tuberculoză.
Tuberculoza este boala infecto-contagioasă care face cel mai mare număr de victime anual pe planetă, chiar mai mare decât numărul persoanelor decedate din cauza infecției cu SARS-COV-2. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018). Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul caravanelor mobile.
Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București – https://marius-nasta.ro/, coordonatorul național al acestui proiect, este în România, cea mai prestigioasă instituție medicală cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte și activitatea de screening a tuberculozei prin intermediul caravanelor mobile este implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătății și în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).