Conferinţa a fost organizată cu scopul de a aduce în faţa factorilor decidenţi ai autorităţilor publice locale din judeţul Satu Mare prezentatori profesionişti din domeniile cheie în ceea ce priveşte gestionarea unui fenomen meteorologic de risc relevant pentru judeţ - grindina.
Evenimentul a fost deschis de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, care a subliniat importanţa acestui sistem pentru județ.
„Acest sistem de atenuare a efectelor de grindină va fi un bun comun al întregului județ. Este important atât pentru agricultori, cât și pentru bunurile locuitorilor din mediul urban. A fost un proiect greu de dus la capăt datorită sistemului inovator, însă acest sistem este sustenabil a fi implementat la nivel național. Mai mult decât atât, în vederea pregătirii noii perioade de programare a proiectelor transfrontaliere, partenerii din Ucraina s-au arătat deja interesați să implementeze această tehnologie în regiunea Zakarpatia. Dacă aceste sisteme vor fi amplasate în cât mai multe puncte apropiate geografic, eficiența acestuia va fi cu atât mai mare”, a afirmat Pataki Csaba.
În cadrul conferinței au mai luat cuvântul reprezentanți ai Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, ai Serviciul Meteorologic din Ungaria, Camerei de Agricultură din Ungaria, precum și ai societății M-Sys SRL, firmă care a realizat acest sistem.
Reţeaua judeţeană antigrindină, formată din 44 de staţii de generatoare terestre automate, acţionate în mod centralizat a fost realizată prin finanţarea câştigată prin proiectul Silver din partea Uniunii Europene, cu un cost total de aproximativ 700.000 euro. Staţiile vor fi amplasate în 40 de locaţii din judeţul Satu Mare şi vor intra în operare pe sezonul primăvară-toamnă din anul 2024.