Satu Mare, România – 18.02.2025
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, în calitate de partener lider, va implementa proiectul INCLUSIV.EDU – Către un sistem educațional intercultural incluziv în zona transfrontalieră, în colaborare cu Asociația Intercomunitară Multisectorială a Microregiunii Bereg (Ungaria) și Asociația de Caritate „Edelweiss” (Regiunea Zakarpattia, Ucraina).
Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea educației incluzive și interculturale în regiunea transfrontalieră Satu Mare – Bereg – Zakarpattia prin activități care favorizează colaborarea și înțelegerea reciprocă între cadrele didactice și elevi. INCLUSIV.EDU va sprijini cooperarea instituțională pentru promovarea practicilor de învățare interculturală și va asigura dotarea corespunzătoare a instituțiilor de învățământ din zonele de frontieră pentru a oferi educație incluzivă unui spectru divers de elevi.
Inițiativa va contribui la dezvoltarea unui sistem educațional mai incluziv și prietenos cu diversitatea, prin organizarea de tabere pentru elevi care promovează competențele sociale și interculturale, oferind un spațiu de interacțiune pentru copii din medii diferite. Vor fi organizate ateliere pentru profesori, menite să îi echipeze cu metode eficiente pentru crearea unui mediu de învățare incluziv și intercultural. Totodată, schimburi de experiență vor fi facilitate între cadrele didactice din România, Ungaria și Ucraina, pentru consolidarea schimbului de cunoștințe și colaborare. Un ghid multilingv privind educația interculturală va fi elaborat, oferind metodologii practice pentru profesori în promovarea diversității și incluziunii. De asemenea, vor fi derulate campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanța educației interculturale în școli și comunități.
Proiectul INCLUSIV.EDU va implica activ elevii și profesorii în activități educaționale transfrontaliere. În România, 120 de elevi din șase școli gimnaziale din județul Satu Mare, însoțiți de 24 de profesori, vor participa la o tabără de diversitate și integrare, menită să promoveze înțelegerea interculturală și incluziunea. În plus, 6 spectacole de teatru de păpuși vor fi organizate în școlile locale pentru cel puțin 200 de copii cu vârste între 6 și 10 ani. Din Ungaria și Ucraina, un total de 100 de elevi cu vârste între 6 și 14 ani vor lua parte la tabere de zi de vară, iar 40 de profesori din cele trei țări vor participa la două vizite de studiu axate pe practici de educație incluzivă. Mai mult, ateliere interactive și activități culturale desfășurate în aceste țări vor implica aproximativ 400 de elevi suplimentari în discuții despre toleranță, diversitate și incluziune socială. La finalul perioadei de implementare de 12 luni, începând cu 20 ianuarie 2025, inițiativa va contribui semnificativ la promovarea toleranței, accesibilității și incluziunii în educație în această regiune transfrontalieră.
Bugetul total al proiectului este de 299.944,26 EUR, din care 269.949,83 EUR sunt finanțați de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg VI-A Next Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Această investiție va aduce beneficii nu doar profesorilor și elevilor, ci va contribui și la obiectivul mai amplu de consolidare a parteneriatelor instituționale între organizațiile educaționale din zona transfrontalieră. Prin promovarea cooperării și înțelegerii reciproce între elevi, profesori și comunități, proiectul va încuraja colaborarea pe termen lung în domeniul educației, asigurând ca învățarea interculturală să rămână o componentă esențială a programelor școlare din regiune.
Pentru detalii suplimentare despre proiect și solicitări media, vă rugăm să contactați:
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare
Persoană de contact: Nicoleta Lasan
Funcție: Director Executiv
Telefon: 0040742921114
Email: adijudetsm@yahoo.com
Website: www.adijudetulsatumare.ro
Pentru informații suplimentare despre Programul Interreg VI-A Next Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, accesați: https://next.huskroua-cbc.eu/.
Acest comunicat de presă a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.