Batarci-Via ferrata 2-Makita
La această postare nu am mai avut nevoie de meditație, de inspirație. Redau simplu, doar ceea ce am trăit alături de colegii mei, salvamontiști ai SPJ Salvamont Satu Mare, redau imensa bucurie de a vedea încet, încet, materializat proiectul „Via ferrata” Batarci, un proiect atât de drag nouă, o premieră turistică pentru nord-vestul țării, care va deschide noi orizonturi de mișcare în aer liber atât pentru montaniarzii consacrați, cât mai ales pentru novicii care nu au avut vreo tangență cu sportul, cu drumeția în general. Vor urma mai multe serii de postări legate de acest subiect, de prezentare a acestei activități montane de recreere, echipamentul necesar, tehnica de parcurgere a acestor trasee, măsurile de siguranță, descrierea zonei și a traseului din dealul Magurii Batarci și evident un istoric al acestui proiect. Parcurgerea traseelor de via ferrata, poate constitui un preambul al sporturilor montane clasice ca escalada și alpinismul, dar tot așa de bine poate să rămână ca o activitate montană de sine stătătoare, deschisă și accesibilă tuturor categoriilor de vârstă, fără pretenții deosebite privind condiția fizică.
Revenind la mesajul acestei postări , informăm publicul larg că după mai multe serii de amenajare-curățare-derocare a peretelui am ajuns în faza de montare a profilelor metalice care susțin cablul metalic pe stâncă, respectiv a scărițelor-treptelor de acces în pasajele expuse. În paralel s-a lucrat intens și la amenajarea drumului de acces către baza stăncii, unde un merit deosebit îl are Primăria Bătarci, care doar din resurse proprii a reușit să transforme un drum de căruțe impracticabil înt-o cale de acces pietruită care poate fi parcursă si de autoturisme. În continuarea proiectului primăria Bătarci s-a implicat atât în amenajare potecii de acces într-o zonă de abrupt, cât și în dispunerea în teren a stălpilor de marcaj pe care SPJ Salvamont Satu Mare urmează să monteze indicatoarele de orientare. Țin pe această cale să mulțumesc Primăriei Bătarci, primarului Toma, pentru implicarea și suportul acordat în realizarea acestui proiect care va avea un impact turistic important asupra acestui colț de țară!
În această săptămâna salvamontiștii vor urca în perete și vor monta cablul de 140m (dintr-o bucată), după care vor face ultimele ajustări și verificări de siguranță în parcurgerea traseului, în speranța ca la începutul lui septembrie să putem oferi în mod gratuit, o nouă activitate de recreere înt-un teren natural de aventură, în Peretele de Riolit al Măgurii Bătarciului!
La final, țin să mulțumesc pentru a „n”-a oară, sponsorului, de fapt partenerului, prietenului nostru Makita România #makitaromania, care ne-a acordat în mod gratuit un set de dispozitive care ne-au ajutat enorm în lucrările specifice de amenajare, ultimele modele de rotopercutor, flex de tăiat, suflantă specială pt găuri, pistol cu aer cald, toate la acumulatori de 40 V!
P.S. Pentru ultima acțiune de amenajare din perete , în condiții de lucru dificile cu temperaturi resimțite la nivelul stăncii de 43 grade, doresc să aduc mulțumiri colegilor mei Rettegi Cristina, Pap Timea, Sava Sorin, Tămaș Lucian, Tarnoky Sebastian și Dan Borota, pentru efort, dăruire și ambiția că acest proiect poate prinde viață!
…pe cărări de munte…mereu alături de dvs!
SPJ Salvamont Satu Mare-Sef serviciu Alex. Costin