×
MEGELŐZÉS
Hasznos tanácsok

FORDÍTANI


Pentru siguranța activităților desfășurate în zona montană, Salvamont face următoarele precizări:

Pe timp de vară

  1. În caz de accidente montane anunțați Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, sau apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT).
  2. Pentru informații actualizate, apelați Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT), pentru a fi puși în legatură directă cu reprezentanții Salvamont responsabili de zona montană pe care doriți să o parcurgeți.
  3. Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
  4. Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu
  5. Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS,  busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.
  6. Evitați să plecați singuri la drum.
  7. Informați Salvamontul, cabanierul și apropiații asupra traseului pe care doriți să îl urmați.
  8. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.
  9. Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.
  10. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cel mai apropiat refugiu/cabană.
  11. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul excursiei.
  12. Nu deteriorați amenajările turistice.
  13. În caz de accidente reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul.
  14. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool.
  15. Alertați echipa Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, specificând dispecerului:-ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
  16. Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal
  17. Instalați aplicația „Apel 112” al STS România, pentru a putea fi localizați cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenție.


Pe timp de iarnă

  1. În caz de accidente montane anunțați Salvamont prin Numărul Unic pentru Apel de Urgență 112, sau apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT)
  2. Schiați în așa fel încât să nu periclitați integritatea celorlalte persoane de pe pârtie
  3. Schiați pe pârtii corespunzătoare pregătirii fizice și tehnice pe care o aveți
  4. Nu schiați cu viteze care vă depășesc capacitățile de control
  5. Schiorul din deal este obligat să-l ocolească pe cel din vale
  6. Nu traversați pârtia pe lățime înainte de a vă asigura că nu produceți accidente.
  7. Numai după ce vă asigurați că nu incomodați ceilalți schiori și că păstrați distanța regulamentară aveți voie să intrați în depășire.
  8. Staționarea pe pârtie este interzisă. În cazul unei căzături trebuie să eliberați cât mai repede culoarele.
  9. Urcarea pe pârtie se realizează obligatoriu pe marginea acesteia, indiferent dacă folosiți schiurile sau nu
  10. Schiorii sunt obligați să respecte indicatoarele și semnalizatoarele instalate pe pârtie
  11. În cazul producerii unui accident schiorul trebuie să ofere ajutor persoanei / persoanelor rănite. Reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul semnalizând/balizând cu schiurile locul accidentului, astfel avertizând și protejându-i și pe ceilalți participanți.

Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.
Salvamont România-prietenii dumnevoastră de pe cărările munților!